Un Concurs de Castells que no deixa a ningú indiferent

17 oct.

 

El passat cap de setmana del 6 i 7 d’octubre es va celebrar el XXIV concurs de castells biennal a  la Tarraco Arena plaça.

La vint-i-quatrena edició presentava nombroses novetats, la més  destacada és el fet que el concurs es desenvolupés en dues jornades el dissabte i el diumenge respectivament de tal manera que donava pas a moltes més colles a participar-hi.

Abans de començar el concurs, els Castellers de Vilafranca ja es presentaven com a clars favorits a guanyar una altra edició més del concurs.

Les coses no van començar com s’esperaven. Dues primeres rondes sense gairebé caigudes. Tant sols dues caigudes dels Castellers de Vilafranca presagiaven un dia no gaire bo dels verds.

Però la cosa es va arreglar en la tercera i quarta ronda en descarregar el 2d8sf i el 4d9sf que els allunyava del segon lloc guanyant automàticament el concurs. Així doncs, 4d9fa carregat, 3d9fa carregat, 2d8sf descarregat i 4d9sf descarregat pels verds que els donava el seu sisè concurs consecutiu i el novè del seu historial.

Les sorpreses no es van acabar aquí. Les dues colles vallenques van protagonitzar un concurs diferent on no van mostrar-se tant competitives entre elles com anys anteriors intentant-se avançar una i altra vegada; tot i això al final van haver de compartir una segona posició de molt de mèrit descarregant les dues el 3d9f, el 9d8 i el 5d9f.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, en un intent per atrapar els verds, va deixar en intent molt llunyà el 4d9fa.

En la quarta posició vam trobar-hi una colla que cada cop ens té més acostumat a veure grans castells i que està demostrant diada rere diada un nivell impressionant.

Tot i això, la colla Jove Xiquets de Tarragona no va sortir de plaça tant contenta. Tenien l’objectiu de descarregar el 5d9f per primera vegada a la història, però el castell se’ls va entravessar i va quedar en intent. El que si que van poder descarregar va ser un majestuós 9d8 al que sembla que li tenen presa la mida i que van acompanyar del 3 i el 4d9f.

Per altra banda, els Capgrossos de Mataró, van fer el seu concurs. Venien a assolir uns objectius marcats temps enrere i aquests eren inamovibles. No venien a competir, venien a revalidar la millor actuació de la història.

Van començar molt bé descarregant 3 i 4d9f més treballats del normal però descarregats. En tercera ronda van atacar el gran objectiu. El gran castell de Gamma extra.

El 2d9fm va pujar molt ferm, el peu del castell estava més còmode que mai. Amb els dosos col·locats semblava que el castell es podria descarregar però en el moment de pujar la canalla més petita, el castell va començar a patir de valent i va trencar-se mil·lèsimes de segon després de carregar-se.

Va caure, però l’havien carregat. Tornaven a ser per tercer any consecutiu colla de gamma extra i sortien més contents que ningú de plaça havent protagonitzat les úniques manilles del concurs.

Així doncs, els cinc primers llocs quedaven ocupats per les cinc colles de gamma extra del moment. Més avall hi van quedar en la sisena posició ens Xiquets de Tarragona que no van poder complir els seus objectius de descarregar la tripleta màgica i que van deixar en només carregats el 3 i el 4d9f.

En setena posició, uns Castellers de Sants que anaven a fer la millor actuació de la temporada, van estrenar el 7d8 amb èxit i van deixar només en carregat el 3d9f. El 5d8 ja no suposa cap problema per a ells i el van descarregar amb molta solvència.

Els Castellers de Barcelona en 8a posició repetien la millor actuació de l’any en deixar en intent el 3d9f a poques dècimes de carregar-se. Van descarregar el 5d8, el 7d8 i el 3d8.

En 9a posició hi trobem uns Castellers de Sabadell que estan millor que mai i van repetir la millor actuació de la seva història (sense el pilar de 6) amb el 3d8, el 5d8 i el 2d8f descarregats sense problemes.

El top ten, el van tancar els Xiquets de Reus en descarregar, tot a la primera, el 3d8, el 4d8 i el 2d8f.

La resta de la classificació va quedar de tal manera: Els Castellers de Lleida en 11a posició van descarregar la mateixa actuació que els Reusencs, de la mateixa manera que els Bordegassos de Vilanova en la 12a posició.

En la 13a posició s’hi van quedar els Castellers de Sant Cugat amb el 2d8f com a més destacat igual que els Xicots de Vilafranca en la 14a però només carregant la torre.

En la 15a posició hi trobem els Castellers de la Vila de gràcia que van ensopegar amb el 3d9f i que com a més destacat tenen el 3d8. En la 16a posició i amb la mateixa actuació hi trobem els Sagals d’Osona.

El 17è lloc l’ocupen els Nens del Vendrell que van descarregar el 2d8f com a més destacat.

El 18è lloc va ser merescut pels Moixiganguers d’Igualada que assolien la millor actuació de la seva història amb el 4d8 com a castell més destacat. En la 19a posició, els Xics de Granollers també assolien el 4d8 com a més destacat.

En la 20a posició, els Castellers de Terrassa feien un 2d8f carregat que acompanyaven amb dos castells de 7.

En la 21a posició, els Marrecs de Salt eren els darrers en assolir un castell de 8, en sel seu cas, va ser el 4d8 carregat.

De la 22a posició fins la 32a, totes les colles es mantenien en els castells de 7 i per ordre hi trobem la Colla Jove de Sitges, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Castellers de la Sagrada Familia, els Castellers del Poble Sec, els Castellers de Badalona, els Castellers d’Esplugues, els Minyons de l’Arboç, els Nois de la Torre, els Tirallongues de Manresa, els Xiquets del Serrallo i en la darrera posició els Margeners de Guissona.

Així doncs, d’aquest manera finalitzava el XXIV concurs de castells, sense deixara ningú indiferent per l’alt nivell demostrat per les colles de gamma extra, per la millora de moltes colles de la gamma nou,  i per unes colles de vuit i de set més competitives que mai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: